امروزه بهرهگیری از نور آفتاب در طراحی اهمیت بسزایی دارد. اخیرا نیز گواهی LEED بخشی را مربوطه استفاده از سیستم های انتقال نور خورشید در نظر گرفته است.
گواهی بین المللی LEED
LEED مخفف چهار کلمهی انگلیسی روبرو میباشد. leadership in energy and environmental design. این گواهی داوطلبانه برای توسعه ساختمانهای با بهرهوری بالا و پایدار در نظر گرفته شده است و یک سیستم ارزیابی برای ساختمان ها و پروژههای عمرانی است که به منظور تشویق طراحی و ساخت و سازهای پایدار و دوستدار محیط زیست ایجاد شده است. بر اساس استانداردهای علمی، این گواهی برای بهینهسازی انرژی، مصرف بهینه آب، انتخاب مواد مصرفی و کیفیت محیط داخلی ساختمانها در نظر گرفته شده است.
این گواهی توسط شورای ساختمانهای سبز ایالات متحده (USGBC) توسعه یافته و به عنوان یکی از معتبرترین استانداردها در زمینه ساختمان های سبز در سطح جهانی شناخته می شود.گواهی LEED به عنوان یک ابزار مؤثر در ترویج ساخت و ساز پایدار و بهبود کیفیت زندگی در جوامع شهری شناخته می شود.
ویژگی های اصلی گواهی LEED
1.معیارهای ارزیابی:گواهی LEED بر اساس چندین معیار ارزیابی می شود که شامل مدیریت محل،مصرف انرژی و آب،کیفیت محیط داخلی،انتخاب مواد و منابع و نوآوری در طراحی است.
2.سطوح گواهی:
مراحل اخذ گواهی LEED:مراحل مشخصی برای گرفتن امتیازها دارد. بر اساس امتیازهایی که یک ساختمان اخذ میکند گواهی LEED صادر میشود. چهار درجه بر اساس امتیازهایی که گرفته میشود در نظر گرفته شده است. به ترتیب گواهی های:
- گواهی شده (درجه مورد نیاز 40 تا 49)
- نقره ای (درجه مورد نیاز 50 تا 59)
- طلایی (درجه مورد نیاز 60 تا 79)
- پلاتینیوم (درجه مورد نیاز 80 به بالا)
علاوه بر این گواهی LEED هیچ شرکت یا محصول خاصی را توصیه نمیکند.
3.مزایای اقتصادی و محیطی :ساختمان دارای گواهی LEED معمولاً هزینه های عملیاتی کمتری دارند، ارزش دارایی بالاتری پیدا می کنند و تأثیرات منفی بر محیط زیست را کاهش می دهند.
4.گستره کاربرد:این گواهی می تواند برای انواع مختلف ساختمان از جمله مسکونی،تجاری،آموزشی و صنعتی مورد استفاده قرار گیرد.
5.توجه به سلامت انسان:یکی از جنبه های مهم LEED ، تأکید بر ایجاد فضایی سالم و راحت برای ساکنان و کاربران است، که شامل تهویه مناسب،نورطبیعی وکیفیت هوای داخلی می شود.
انتقال دهنده های نور خورشید چیست؟
انتقال دهندههای نور خورشید، سیستم ها و فناوریهایی هستند که برای جمعآوری و انتقال نور طبیعی خورشید به داخل ساختمانها طراحی شدهاند.هدف اصلی این سیستمها،کاهش نیاز به نور مصنوعی و بهینهسازی مصرف انرژی در فضاهای داخلی است. این فناوریها به بهبود کیفیت نور داخلی و افزایش راحتی ساکنان کمک می کنند.
انواع انتقال دهنده های نور خورشید
- لوله های نوری
- سقف های شفاف
- پنجره های با فناوری پیشرفته
- سیستم های نوری متمرکز
مزایای انتقال دهنده های نور های خورشیدی
-کاهش مصرف انرژی
-بهبود کیفیت محیط داخلی
-کاهش اثرات زیست محیطی
-افزایش ارزش ملک
تاثیر استفاده از انتقال دهنده های نور خورشید
استفاده از انتقال دهنده های نور خورشید باعث کاهش مصرف الکتریسیته جهت روشنایی میگردد. در نتیجه باعث کاهش مصرف انرژی میگردد. ساختمان هایی که از نور طبیعی بهره میبرند مصرف انرژی الکتریکی روشنایی را بین 50 تا 80 درصد کاهش میدهند. کاهش مصرف انرژی کاهش مصرف منابع طبیعی را به دنبال دارد. در نتیجه آلودگی هوا با کاهش مصرف منابع طبیعی کاهش خواهد یافت. در ادامه به تفکیک امتیازاتی که به استفاده از این سیستم ها اخذ میگردد آورده شده است.
انرژی و محیط
- کارایی انرژی حداقل (یک امتیاز)
- بهینه سازی کارایی انرژی (یک امتیاز)
- شیشه ها (یک امتیاز)
پایداری
- کاهش آلودگی نوری (یک امتیاز)
مواد و منابع مصرفی
- ده درصد از مواد برای ساخت از محیط اطراف (بومی) تهیه میگردد
کیفیت محیط داخلی
- کنترل سیستم های داخلی (نورپردازی و راحتی حرارتی) (یک امتیاز)
- نورپردازی و دید (75 درصد از محیط با نور طبیعی نورپردازی میگردد) (یک امتیاز)
- نورپردازی و محیط (تا 90 درصد از محیط دید کافی خواهد داشت) (یک امتیاز)
نوآوری و فرایند طراحی
- نوآوری در طراحی (اعتبار شایان تقلید) (یک امتیاز)